cover image: İsrail’in Güney Lübnan’da sınır  güvenliği dışındaki hedefleri What's driving Israel's escalation in south Lebanon?

İsrail’in Güney Lübnan’da sınır güvenliği dışındaki hedefleri What's driving Israel's escalation in south Lebanon?

13 Jul 2024

İsrail'in Litani Nehri üzerindeki planları ve uygulamaları, su kaynakları ve güvenlik stratejileri ile şekillenmiştir. [...] 2000 yılına kadar bölgede kalan İsrail, 20 yılı aşkın bir süre Litani sularını kullanmıştır Güney Lübnan Nehirlerinin ve Golan Tepeleri’nin Jeostratejik ve Hidropolitik Önemi Lübnan Dağları'ndan güneye doğru akan ve batıya doğru kıvrılarak Akdeniz'e dökülen Litani Nehri de dahil olmak üzere güney Lübnan'dan çok sayıda nehir geçmektedir. [...] (Bu karara göre Mavi Hat ile Litani Nehri arasındaki bölgede Lübnan Ordusu ve BM gücü ’nun dışında başka bir silahlı güç ve askeri mühimmat bulundurulmayacak) Bu kriz İsrail Askeri harekat yapmadan yönetilebilir mi ? Bazı ABD Merkezli strateji masalarında bölgede savaşın genişlemesine yönelik İsrail adımlarının ABD için önemli ve olumsuz etkileri olacağı konuşulsa da bu sürecin ilerleyeceği ve ABD. [...] Ayrıca Çin, Tayvan çevresi de dahil olmak üzere Hint- Pasifik'te ve Güney ve Doğu Çin Denizlerinde artan gerginlik ; Kuzey Kore’nin konvansiyonel ve nükleer yeteneklerini arttırması ve ve Güney'le provokatif nükleer çatışma tehdidinde bulunması, ve Ukrayna’da yıpratma savaşı yürüten Rusya ABD ve müttefiklerini tehdit eden hususlar olarak ortaya çıkıyor.” denmektedir(1). [...] İsrail bu harekatla stratejk ve askeri güvenlik alanı oluşturmanın yanısıra Golan Tepeleri ve Litani Nehrini kısmen kontrol ederek su güvenlik alanı için daha çok geleceğe yönelik bir adım atmış olacaktır.

Authors

Dursun Yıldz

Pages
13
Published in
Türkiye
Title in English
Israel's goals other than border security in southern Lebanon What's driving Israel's escalation in south Lebanon? [from PDF fonts]

Table of Contents