Coherent Identifier About this item: 20.500.12592/vv0hdq

Përsëri 47? Rusia del jashtë, Kosova hyn brenda

18 May 2022

Summary

Ajo duhet të ndodhë më 20 maj në takimin e rradhës të ministrave të jashtëm të Komitetit të Ministrave në Torino. [...] Në takimin ministror në Torino, megjithatë, kalimi I aplikimit të Kosovës në PACE merr "një shumicë prej dy të tretave të të gjithë përfaqësuesve që kanë të drejtë të marrin pjesë në Komision" (neni 20 të statutit). [...] Por a do të ndodhë? A e kishin seriozisht vendet si Gjermania dhe Franca atë që u thanë liderëve të Kosovës muajve të fundit? Ose standardi i dyfishtë, i cili lejoi Rusinë të ishte anëtare, pavarësisht nga shkeljet masive të të drejtave të njeriut, por që e bllokuan Kosovën të aplikojë, do të vazhdojë? Në tetor 2018, ministria e jashtme gjermane u dërgoi një notë të brendshme diplomatëve të saj du. [...] Në rastin e aplikimit të fundit të Kosovës, megjithatë, një memo e brendshme e fundit gjermane i është dërguar anëtarëve të PACE në prill 2022 ku sugjerohet që Kosova as formalisht nuk mund të aplikonte për anëtarësim; që do të duhej të ishte ftuar në bazë të konsensusit të të gjithë anëtarëve; se një konsensus i tillë ishte i paimagjinueshëm për shkak të kundërshtimit serb; dhe se Kosovës duhet t. [...] Dhe ne mbetemi në 47.” Knut Abraham i CDU-së, anëtar i komiteteve të punëve të jashtme dhe të të drejtave të njeriut në Bundestag kërkoi në një deklaratë për shtyp që “qeveria të mbështesë anëtarësimin e Kosovës në Komitetin e Ministrave të Këshillit të Evropës”.

Creators/Authors

Pages
9