cover image: “Kutsal Gün”: “Uluslararası Ormanlar Günü” - “E“NE NY EYNEİNLİELŞİKİMÇCİ İO ORRMMAANNCCILIILKIK, B, BİZİZİMİM O ORRMMAANNCICLIILĞIĞIMIMIZI ”

20.500.12592/brv1bkw

“Kutsal Gün”: “Uluslararası Ormanlar Günü” - “E“NE NY EYNEİNLİELŞİKİMÇCİ İO ORRMMAANNCCILIILKIK, B, BİZİZİMİM O ORRMMAANNCICLIILĞIĞIMIMIZI ”

17 Mar 2024

Örneğin, ormancılık altyapı yatırımlarının yapımı ve denetlenmesi, orman yangınlarının söndürülmesi, en son olarak da “devlet ormanı” sayılan yerlerde izin verilen “özel ağaçlan- dırma” ve “özel imar-ihya” çalışmaları olmak üzere denetleme, orman ekosistemi bakımı vb işler ve yönet- sel birimler için gerçek ve tüzel kişilerden “danışmanlık hizmeti” satın alınması olağanlaştırıldı. [...] İlginç olan ne biliyor musunuz; ormancılık çalışmalarının özelleştirilmesiyle, özellikle orman mühendis- lerine “yeni iş alanları” açılacağı umuldu.* Ört ki ölem ! • Ormancılığımız ve “ormanlarımızla” ilgili hukuksal düzenlemeler sürekli olarak “yenilendi” ! Ülkemizde ormancılık ve “ormanlarla” doğrudan ve dolaylı olarak ilgili o denli çok sayıda, yanı sıra, alabil- diğine değişken hukuksal düzenl. [...] madde 8; ✓ “Devlet ormanı” sayılan yerlerdeki arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına ve bu alanların kul- lanımına, tarihi eserlerin restorasyonu ve korunması için gerekli tesislerle verilecek izinler ilgili 18. [...] maddesine açıkça aykırı biçimde getirilen Ek Madde 16’da “… Bakanlığınca, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte üzerinde yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlardan, sınırl. [...] Sonra, bu sayı ne akla hizmetse 2023 yılında 1714’e düşürülebiliyor !3 o TMMOB Orman Mühendisleri Odası 2007 yılında 5531 sayılı “Orman Mühendisliği, Orman En- düstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanun’un çıkarılmasından sonra “serbest ormancılık ve orman ürünleri büroları” ile “şirketler ve ortaklık bürolarının” açıl- masına öncülük edebiliyor ! o Orman fakültelerini.

Authors

özgür

Pages
7
Published in
Türkiye
Title in English
“Holy Day”: “International Day of Forests” - “E “NE NY EYNEINLIELŞİKİKİMÇİ IO ORRMMAANNCCILIILKIK, B, VİZİZİMİM O ORRMMAANNCICLIĞIMİM” [from PDF fonts]